Mange danskere har prøvet at tabe sig ved at følge en vægttabskur, og flere har sågar været forbi diætister og sundhedscoaches, men det er de færreste, der har opnået et ønsket resultat, da kuren på sigt ikke har samme effekt. Derfor bør man omstille sig selv fra at tænke, at man er på kur, da det skal være en kurs. 

Overvægt er et emne, der ofte debatteres, og det er der god grund til. Nogen vil mene, at det i Danmark er blevet et samfundsmæssigt problem, da over 900.000 danskere kæmper med overvægt. Det er et problem, der har effekt på sundhed og den sociale tilværelse for den, der er overvægtig. Selvom mange har prøvet utallige slankekure, giver de ikke et varigt resultat, men med appetitregulerende medicin og den rette vejledning fra læger kan man opnå et varigt resultat.

Hvorfor er det vigtigt med et varigt resultat?

Et varigt vægttab har betydning for dit helbred og din velvære – både fysisk og psykisk. Man skal derfor ikke tænke på skønhedsidealet, hvor det handler om at se bedre ud, men i højere grad tænke over, hvilke konsekvenser det kan have, hvis man ikke taber sig. 

En overvægtig person er i risikogruppen, hvor dennes overvægt øger sandsynligheden for sygdom med 25-30 pct. Endvidere kan overvægt medføre over 60 forskellige sygdomme. Hvis man bliver ramt af sygdomme som cancer, kan dette i mange tilfælde skyldes overvægt, da omtrent 20 pct. af alle cancertilfælde er koblet til overvægt. Hvis man er under behandling i forbindelse med sygdom, kan man gøre sig selv den tjeneste, at man taber sig. 

Ovenstående er kun et udpluk af grunde til, hvorfor man bør overveje medicinsk vægttab.  

Når du vil være fit for livet

Medicinsk vægttab er en af vejene, man kan tage, når man vil væk fra kuren og fokusere på kursen. Medicinen går under navnet Wegovy®, og det er en appetitregulerende medicin. Det betyder, at medicinen er med til at reducere trangen til at spise, men det er ikke alene nok med medicinen, da man skal ændre på sine vaner. Denne medicin er receptpligtig, hvorfor man skal kontakte en speciallæge, som kan udstede recepten. 

Når man er under behandling med vægttabsmedicin, så behøver man ikke at følge en kostplan. Dog er det vigtigt, at man bestræber sig efter at indtage kaloriefattig kost. Derudover er det også vigtigt, at man fokusere på sin fysiske aktivitet, da øget aktivitet er medvirkende til, at man opnår bedre resultater. 

Det skal du tænke over, når du tager vægttabsmedicin

Som nævnt ovenfor, så er en kostplan ikke et must, men madvanerne bør ændre sig, da man dermed kan opnå bedre resultater. Tænk over størrelsen på de portioner, du indtager i løbet af dagen, tænk over dit madvalg, tænk over hvor forarbejdet maden er og skær ned for dit indtag af kulhydrater. 

Størrelse på portionen – Vi er alle glade for god mad, men man skal lytte til sin krop, så man ikke overspiser. Tænk over de portioner, du normalt indtager ved måltider, så du kan skære ned på det. Det har betydning for vægttabsforløbet, og du kan opnå bedre resultater. Man skal ikke have dårlig samvittighed, hvis man ikke spiser op. 

Dit madvalg – Overvej sunde alternativer til det du normalt spiser, da den sunde kost er vigtig. Dine spisevaner har betydning for, hvor hurtigt du vil opnå varige resultater med medicinsk vægttab. 

Uforarbejdet mad – Når du skal indtage et måltid, bør du gøre dig selv den tjeneste og tænke over, hvor forarbejdet maden er. Uforarbejdet mad har oftest færre kalorier, hvilket har betydning for vægttabsrejsen. 

Kulhydrater –  Det er svært at komme udenom kulhydrater, men det er ikke umuligt at skære ned på det. Du kan nemt finde alternativer til kulhydrater, når du skal indtage et måltid. Sørg for at du spiser flere proteinrige madvarer, skær ned for kulhydrater og opskaler indtagelsen af grøntsager og frugt. 

Hvis du er inviteret til middag eller befinder dig udendørs, hvor du skal spise frokost/middag, så bør du pakke sunde snacks til dagen. Man kan nemt blive fristet til fastfood, når man er ude med familie og venner, men undgå så vidt muligt usund mad, så du forbliver på den rette kurs. 

Befinder du dig i risikogruppen, og overvejer du medicinsk vægttab?

Du kan tage kontakt til FIT for LIVET, hvor speciallæger kan hjælpe dig i mål med dit vægttab. Du kommer på en vægttabsrejse, hvor du får lægeordineret vægttabsmedicin, vejledning og coaching i, hvordan du kommer i mål med et varigt vægttab.